Suurmestari Dae Jin Hwang

Lopen Taekwondoseuran pääopettajana toimii Korealaissyntyinen Suurmestari Dae Jin Hwang. Alla olevassa elämänkertakatsauksessa kerrotaan Mestarin uraauurtavasta elämäntyöstä Taekwondon parissa, mistä seuramme jäsenillä on mahdollisuus päästä oppimaan.

Dae Jin Hwang syntyi vuonna 1942 Korean niemimaalla, joka tuolloin oli vielä Japanin keisarikunnan hallinnassa. Mestari Hwang oli innokas urheilun harrastaja ja hänen lempilajejaan olikin rugby, lentopallo ja maahockey. 14-vuotiaana nuori Hwang aloitti KongSooDo harjoittelun edesmenneen Mestari Chun Il Sup:in (9 Dan) Ji Do Kwan koulukunnassa. Tätä ennen mestari oli harjoitellut itse lyöntejä, potkuja ja taistelutaitoja ystäviensä kanssa, sillä olot tuon ajan Koreassa olivat epävakaat ja mahdollisilta ryöstö- ja pahoinpitely-yrityksiltä oli vaikea välttyä

(Klikkaa kuvia nähdäksesi ne suurempina)

Ji Do Kwan-koulu sijaitsi Jen Joo:n kaupungissa, Seoulin eteläpuolella. Mestari Chun:n perustama koulukunta poikkesi muista tuon ajan koulukunnista aktiivisen ja kehittyneen otteluharjoittelun puolesta. Harjoittelu oli erittäin tehokasta ja kovan kurin saattelemaa. Mestari Sup painotti harjoituksissaan hyvää käytöstä ja kovaa Mudo-harjoittelua. Harjoitukset olivat joka päivä aamuin sekä illoin ja harjoittelun luonnetta kuvaa paljon se, että jos jokin tekniikka meni pieleen, piti sitä harjoitellla niin kauan, että se lopulta onnistui.

Mestari Chun Il Sup:n koulukunnasta nousikin 1960-luvun alun Korean menestyksekkäimmät ottelijat. Yksi heistä oli Lee Seung Wan, Suurmestari, joka toimii tällä hetkellä Kukkiwonin puheenjohtajana. Muita menestyksekkäitä ottelijoita olivat Hwang Dae Jin, Cho Jum Sun ja Choi Young Ryul, joka nykyään toimii Kyung Hee Yliopiston professorina.

   

 

Harjoitusmenetelmät olivat Ji Do Kwan koulukunnassa erittäin tehokkaita ja vuodenajasta riippumatta harjoitukset suoritettiin pääosin ulkotiloissa, jolloin harjoitusvastuksina saattoikin toimia puu tai lauta, jonka ympärille oli kiedottu köysi pehmentämään sen pintaa. Näin voitiin harjoitella tehokkaasti kaikki tekniikat riittävällä voimalla periksiantamatonta kohdetta vastaan. Tämän tyylinen harjoittelu valmensi harrastajia erittäin koviin ja murskaaviin iskuihin ja potkuihin.

Ji Do Kwanin koulukunta tunnettiin viisauden ja harmonian koulukuntana, jonka oppilaat noudattivat tarkasti Kahdeksaa Pyhää Sääntöä. Oppilaat olivat erittäin hyväkäytöksisiä ja kunnioittivat vanhempia  ja kanssaihmisiä. Jo pelkästään noudattamalla näitä Kahdeksaa oppia, pystyy varmasti välttämään vaikeudet jokapäiväisessä elämässä ja käyttäytymään ystävällisesti.

Hwang harjoitteli aluksi itsenäisesti ystäviensä kanssa, ennen kuin aloitti kilpailutoiminnan 17-vuotiaana. Voitettuaan kaksi Korean sisäistä Kong Soo Do-kilpailua, hän pääsi Korean maajoukkuesseen vuonna 1963. Samana vuonna 21-vuotias mestari Hwang voitti Korean mestaruuden Kong Soo Do:ssa.

 

Asepalveluksen jälkeen mestari siirtyi In Chun City Dong San yläkoulun ja lukion ottelujoukkueen valmentajaksi. Mestari valmensi ottelujoukkuetta vuosina1969-1972 ja jokaisena vuonna joukkue valittiin parhaaksi Korean mestaruus kilpailuissa. Vuonna 1971 Dong San voitti seitsemän kultaa kahdeksasta.

 


Saatuaan mainetta erinomaisena valmentajana Mestari Hwangia pyydettiin valmentamaan Etelä-Korean armeijan erikoisjoukkoja vuosiksi 1973-1976. Mestari koulutti tuolloin tuhansille erikoisjoukkojen sotilaille Taekwondon tekniikoita.

USA:n armeijan tukikohtien ollessa edelleen 1970-luvulla Etelä-Koreassa Mestari Hwangia pyydettiin kouluttamaan heidän armeijansa erikoisjoukkoja vuosiksi 1977-1978. Alla kuva armeijan erikoisjoukkojen sotilaista ja Mestari Hwangista.

 

Taekwondo Suomeen

Oltuaan kouluttajana useita vuosia Koreassa Hwang päätti hakea lisää kansainvälistä kokemusta matkustamalla Eurooppaan ja Suomeen. Vuonna 1979 Mestari Hwang saapui Helsinkiin maailman Taekwondoliiton lähettiläänä. Sosiaalisena persoonana Mestari hankki ystäviä, jotka edesauttoivat ensimmäisen Taekwondoseuran perustamisessa Klaukkalaan Vuonna 1980. Uusi itämainen taistelulaji herätti kiinnostusta suomalaisissa ja 1980-luvun puolivälissä perustettiin Herttoniemen ja Lahden Taekwondo seurat.

Suomen Taekwondoliitto perustettiin vuonna 1981, ja sen tarkoituksena oli tehdä Taekwondoa tunnetuksi Suomessa sekä kehittää suomalaisia kilpailijoita maailman huipulle. Suomen Taekwondon taso punnittiin vuonna 1987 Helsingissä pidetyissä TKD World Cup- kilpailuissa, joissa saavutettiin hopeaa.

 

Mestari Hwang perusti vuonna 1979 myös Latviaan Taekwondo-seuran, joka on toiminut aktiivisesti aina näihin päiviin saakka. Suomalaiset ja latvialaiset harrastajat ovat kilpailleet useita kertoja Taekwondossa ja latvialaiset tunnetaankin Suomessa aktiivisina harrastajina ja kovatasoisina ottelijoina.

   

Vuonna 1987 Mestari Hwang perusti Suomen Taekwondo Unionin (STU). Taekwondo unioni keskittyi enemmän perinteisen Taekwondon harjoitteluun ja Taekwondoliiton harjoitukset painottuivat enemmän ottelu- ja kilpataekwondoon. Taekwondoliiton ja -unionin tiet erkanivat Unionin perustamisen aikoihin ja siksi Suomessa on kaksi eri Taekwondo järjestöä hieman erillaisin laji vivahtein.

 

Suomen lisäksi, Mestari Hwang perusti 1990-luvun alussa Taekwondo seurat Viroon, Liettuaan ja Venäjälle (sen aikaiseen Neuvostoliitton). Näissä maissa Taekwondo otettiin vastaan erittäin positiivisesti ja mestari Hwang kouluttikin siellä harrastajia useita vuosia. Mestari vierailee edelleen näissä seuroissa tasaisin väliajoin.

   

Mestari Hwang on perustanut useita Taekwondo-seuroja ympäri Suomea ja luotsannut Suomen Taekwondo maajoukkuetta kansainvälisissä kilpailuissa. Mestarin pitkää uraa Taekwondon parissa voidaan pitää erittäin kunnioitettavana saavutuksena. Periksiantamaton työ Taekwondon, sekä Suomen ja Korean välisten suhteiden hoitamisesta on huomioitu myös monissa kansainvälisissä instansseissa ja siitä hyvästä hänet on palkittu monin kunniakirjoin ja maininnoin. Merkittävin kunniamaininta on varmasti Mestarin saama Suomen Leijonan ansioristi 2001 Tasavallan Presidentiltä.

Vaikka mestarilla on lukuisia velvotteita ja toimia hän ehtii viettämään aikaa myös toisen harrastuksensa parissa. Golf on ollut mestarille tärkeä harrastus jo vuosikymmeniä ja tämän puolesta puhuu useat menestykset seniori- tason kilpailussa aina EM-tasolle saakka.

Helmikuun 10. päivä 2010 Mestari Hwang nimitettiin Taekwondon päämajan Kukkiwonin toimesta kansainvälisen "Overseas Branch"-kampanjan johtokunnan jäseneksi. Tämä nimitys tuli pitkäjänteisestä ja sinnikkäästä työstä Taekwondon parissa, Taekwondon opettamisesta sekä sen viemisestä useisiin eri valtioihin.

  

Maaliskuussa 2010 Hwang sai tunnustusta järjestäessään kansainvälistä yhteistyötä Korealaisen Asan kaupungin ja Oulun kaupungin välillä. Tämä yhteistyö sisältää opiskelijavaihtoa ja liike-elämän yhteistyötä kaupunkien kesken.

Edelleen tänä päivänäkin Mestari Hwang käy opettamassa useissa perustamissaan seuroissa.

Tämän lisäksi hän opettaa Taekwondoa Helsingin Invalidien Yhdistyksen liikuntarajoitteisille sekä eduskunnassa kansanedustajille. 11.12.2011 Mestari Hwang vastaanotti kunniakirjan Helsingin Invalidien Yhdistys ry:ltä siitä ansiokkaasta työstä, jolla Taekwondo on tuotu myös liikuntavammaisten harrastuslajiksi. Taekwondon soveltaminen liikuntavammaisille on uraauurtavaa työtä Suomessa ja koko maailmassa.

Vaikka Mestarilla on ikää 70 vuotta, jaksaa hän edelleen urheilla ja opettaa Taekwondon parissa.

 Kuvia

 6.12.2012 Tasavallan Presidentti, Suomen Valkoisen Ruusun ja Suomen Leijonan Ritarikuntien suurmestari päätti myöntää ansioituneelle Dae Jin Hwangille Suomen Valkoisen Ruusun ansioristin.

            

8.4.2017 Iksanissa Etelä Koreassa, lähellä Suurmestari Hwangin kotia sijaitsee
hänen sukuhauta. Korealaisen perinteen mukaisesti haudalla kumarretaan
kolmesti ja osoitetaan kunnioitusta perheen jo poismenneitä jäseniä
kohtaan. Haudalle on myös tapana tuoda jotain lahjaksi vainajille.

           

Kuvassa on Suurmestari Hwangin palkintovyö jonka hän vastaanotti voitettuaan Korean mestaruuden 1963. Vyöhön on kirjailtu sanat Tae Soo Do. Vastaavia Korean maajoukkuevöitä on olemassa tämän lisäksi vain viisi kappaletta maailmassa, kaksi Koreassa ja kolme Yhdysvalloissa. Koreassa vastaavanlaiset vyöt omistavat Kukkiwonin puheenojohtaja Choi Young Ryul ja Jidokwanin puheenjohtaja Sung Wan Lee. Lajia joka nykyään tunnetaan Taekwondona kutsuttiin alunperin nimellä Kong Soo Do. 1960 luvulla lajin nimi oli vielä Tae Soo Do johon viittaa vyöhon brodeeratut sanat.


 


Copyright Taekwondo Loppi 2010
Sponsored by Nethit Oy